Do góry

Śniadania Przepis na:

Zupa rybna halaszle

Zupa rybna halaszle

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 498

Dodano:

Odsłon: 1202

Węgierska zupa halaszle.

Składniki

  • 1 - sum
  • 1 - sandacz
  • 1 - karp
  • 2 - cebule
  • 3 - liście laurowe
  • sól
  • 2 - papryki czerwone
  • 2 - papryki żółte
  • 2 - pomidory
  • 1 łyżeczka - słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka - ostrej papryki
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji
  • cząstka cytryny do podania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa rybna halaszle

Przygotowanie

  1. Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółtą (oczyszczone i pokrojone na kawałki). Przyprawić solą, dodać liście laurowe. Zalać wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez minimum 1 godzinę. Następnie przecedzić przez sito. Filety rybne pokroić w dużą kostkę.

  2. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Przyprawić papryką słodką i ostrą, skarmelizować, lecz nie przypalić! Dorzucić pomidory oraz papryki – wszystko pokrojone w drobną kostkę. Wymieszać i przełożyć do sklarowanego wywaru rybnego. Gotować przez 10-15 minut. Przetrzeć przez sitko.

  3. Do zupy dodać pokrojone wcześniej kawałki suma, sandacza i karpia. Wszystko razem gotować, aż ryby zmiękną (około 10 minut). Na talerzu udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń