Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się weekend majowy, sezon grillowy. Postanowiłam zrobić białą kaszankę na ostro, która upieczona na grillu jest przepyszna. Także pierwsze przygotowania do majówki nastąpiły.
nóż, garnek, nadziewarka do kiełbas, maszynka do mielenia mięsa,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Każdy musi sobie sam określić ile i jakie przyprawy użyje. Ja podałem przyprawy jakich ja użyłem. Po prostu ustalamy sami sobie smak farszu. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. 1 - Wymyte mięsa gotujemy w 20 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i mielimy przez sitko 12 mm. 2 - Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), sos z ostrych papryczek, zmielone mięsa oraz pozostałe przyprawy. 3 - Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. 4 - Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie. 5 - Studzimy kasze i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. 6 - Parzymy kaszanki w lekko osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. 7 - Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.
Smacznego !!!