Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek chili, suszonych pomidorów i gęsich wątróbek.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 1998
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12947
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 1998
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12947
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 251
Składniki
Do zrobienia kaszanki wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Musimy bardzo uważać z solą, gdyż wywar z mięs jest smakowo idealny.
Wątróbki z gęsi płuczemy, odcinamy ścięgna i błony, moczymy w kilku wodach.
Smażymy na gorącym tłuszczu, nie solimy.
Usmażone, ostudzone wątróbki i suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę.
Pokrojone w kostkę pomidory suszone.
Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy wątróbki, pomidory, ostry sos z papryczek chili i wszystkie przyprawy.
Odmierzony wywar - 2 litry kasza gryczana 3 szklanki kasza pęczak 1 szklanka Kasze płuczemy kilkakrotnie, moczymy około 30 minut, osączamy z wody.
Do gotującego się wywaru z przyprawami i wątróbką dodajemy kasze. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz.
Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości.
Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.
Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita robiąc takie wianuszki kaszanek. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie.
Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza.
Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut. Po zahartowaniu i osuszeniu, kaszanki możemy zamrozić, dlatego hartujemy.
Osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu.
Bardzo smaczna jest również na zimno.