Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna biała kaszanka, 50% kasz + 50% dodatki: wątróbki (50 dag z gęsi i 50 dag z kaczek) oraz mięso z korpusów kaczych. Smaczna jest parzona jak i smażona z cebulką.
garnek, nóż, nadziewarka do kiełbas,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Do garnka wlewamy 13 szklanek wody, dodajemy sól oraz korpusy z 2 kaczek i gotujemy do miękkości mięsa na nich. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, dodajemy listki laurowe mielone, ziele angielskie, pieprz oraz resztę przypraw. Gotujemy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. W między czasie płuczemy obie kasze. Smażymy wątróbki, usmażone kroimy na bardzo drobną kostkę. Ugotowane, ostudzone korpus obieramy z mięsa. Do ugotowanego wywaru wsypujemy obie kasze i pokrojone drobno mięsko wraz z z drobno pokrojoną wątróbką. Gotujemy wszystko do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona i wtedy kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Parzymy 30 minut w wodzie 75 st.C. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 10 minut i umieszczamy w lodówce lub możemy zamrozić. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno. Porada: 2 szklanki wywaru + 1 szklanka kaszy, taka jest proporcja cieczy do parzenia kaszy. Jedną szklankę wody dajemy więcej, bo podczas gotowania korpusów wygotuje się nam około 1 szklanki wody.
Smacznego !!!