Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i sycące danie, które z powodzeniem można podać na świątecznym, wielkanocnym stole. Ma jeszcze jedną zaletę, smakuje równie dobrze o każdej porze roku, więc możecie je zajadać, kiedy tylko przyjdzie Wam na nie ochota.
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 290
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 147
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 986
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 290
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 147
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 986
Składniki
Olej rzepakowy mieszamy z mieloną papryką. Gotową miksturą smarujemy kiełbaski, ja robiłam to przy użyciu silikonowego pędzelka. Kapustę pozbawiamy nadmiaru soku i próbujemy czy nie jest zbyt kwaśna. Jeżeli ocenimy, że ma w sobie za dużo kwasu, wrzucamy ją do garnka i zalewamy taką ilością zimnej wody, która przykryje kapustę. Całość mieszamy, następnie mocno odciskamy kapustę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Połowę cebuli układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wlewamy wywar i cydr. Na wierzch układamy ciasno białe kiełbaski w dwóch warstwach. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 90 minut, w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Pieczarki obieramy, duże kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i smażymy przez 15- 20 minut, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Po godzinie pieczenia kiełbasek z naczynia żaroodpornego zdejmujemy pokrywę. Kiełbaski posypujemy resztą cebuli, dopiekamy bez przykrycia. Gotowe danie podajemy ze smażonymi pieczarkami i świeżym pieczywem. Smacznego.