Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasę zrobiłam według przepisu dr. Grzegorza Russaka. Kiełbasa jest bardzo smaczna, polecam.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 61
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 30
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 38
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 19
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 61
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 30
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 38
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 19
Składniki
surowiec na 2 kg. kiełbasy: 0,4 kg. mięso wieprzowe kl.I z szynki, łopatki (zmielić przez szarpak) 1,3 kg. mięso wieprzowe kl.II gulaszowe tłuste (zmielić przez sitko 5 mm) 0,3 kg. wołowina gulaszowa (zmielić przez sitko 2 mm) trzykrotnie razem z czosnkiem. Zmielone mięsa przez odpowiednie sitka, wołowe mięso mielimy razem z czosnkiem trzykrotnie, dobrze wyrabiamy dodając wszystkie przyprawy oraz wodę. Farsz wyrabiamy około 30 minut aż mięso będzie o odpowiedniej kleistości.
Wyrobiony farsz z przyprawami przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki farsz chwilę wyrabiamy.
Wkładamy do nadziewarki i nadziewamy wcześniej wymoczone jelita (na luźno). Osadzamy 2 godziny i parzymy w wodzie o temperaturze 76 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Po sparzeniu możemy bezpośrednio spożywać kiełbasę, a jeżeli chcemy zamrozić to studzimy hartując w zimnej wodzie.
Smacznego :)