Niezwykle prosty przepis na domową wędlinę, poradzi sobie z nim nawet największy kulinarny laik. Duszony boczek świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka na imprezie, jak i na świątecznym stole. Wychodzi kruchy, a dzięki długiemu duszeniu soczysty.
Boczek duszony
Składniki
- 1 kg surowego boczku
- 5 łyżek soli
- 10 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oliwy
Dodatkowo
- 1 łyżka oleju
- 100 ml wody
Składniki
- 1 kg surowego boczku
- 5 łyżek soli
- 10 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oliwy
Dodatkowo
- 1 łyżka oleju
- 100 ml wody

Etapy przygotowania
Boczek umyj i osusz.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj je z oliwą, solą. oregano i curry.
Tak powstałą pastą natrzyj dokładnie boczek. Mięso przełóż do zamykanego pojemnika, włóż do lodówki i pozostaw na dobę.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż boczek z każdej strony. Gdy białko mięsa się zetnie, przełóż do dużego garnka, wlej 100 ml wody i trzymając na niewielkim ogniu, duś pod przykryciem przez 2 godziny.
Po upływie czasy wyciągnij mięso i przełóż na deskę. Pozwól mu ostygnąć, gdy będzie zimne, pokrój na plastry.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1157
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 34
Ostatnio komentowane przepisy

Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1157
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 34



Składniki
- 1 kg surowego boczku
- 5 łyżek soli
- 10 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka oleju
- 100 ml wody
Boczek umyj i osusz.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj je z oliwą, solą. oregano i curry.
Tak powstałą pastą natrzyj dokładnie boczek. Mięso przełóż do zamykanego pojemnika, włóż do lodówki i pozostaw na dobę.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż boczek z każdej strony. Gdy białko mięsa się zetnie, przełóż do dużego garnka, wlej 100 ml wody i trzymając na niewielkim ogniu, duś pod przykryciem przez 2 godziny.
Po upływie czasy wyciągnij mięso i przełóż na deskę. Pozwól mu ostygnąć, gdy będzie zimne, pokrój na plastry.
Pyszotka:)