Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efekt wędzenia boczku w garnku na bardzo drobnych zrębkach brzozowych. Troszkę zrobiłem na odwrót, ale też wyszedł boczek bardzo smaczny. Przed wędzeniem sparzyłem i po sparzeniu uwędziłem, tak z ciekawości.
garnek do wędzenia, garnek kamienny do peklowania
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242737
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242737
Składniki
Peklowanie 4 dni według tabeli peklowania Dziadka.
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka, i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania osznurowujemy. Parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza około 20-25 minut. Po sparzeniu wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin (przy wędzeniu w garnku wędlina musi być bardzo dobrze osuszona). Po tym czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Smacznego !!!