Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy uwędzony troszkę innaczej, najpierw został sparzony a później uwędzony. Wyszedł bardzo smaczny. Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach 70% olcha/ 30% buk.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, przędza wędliniarska,
Polecam.
Odsłon: 57
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2398
Polecam.
Odsłon: 57
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2398
Składniki
Peklowanie boczku 4 dni według tabeli peklowania Dziadka.
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka, i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek.
Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy. Parzymy w temperaturze 70-75 st.C. około 20-25 minut. Po sparzeniu wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin (u mnie osusza się w lodówce).
Po tym czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Smacznego !!!