Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa wielkopolskiego.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18355
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9501
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4077
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 680
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18355
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9501
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4077
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 680
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Podgardle wieprzowe, głowy i skórki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść je w dużym garnku. Wrzuć 4 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Zalej wodą, posól i popieprz, a następnie gotuj około 2 godzin. Po tym czasie dodaj 2 cebule i gotuj jeszcze przez około 20 minut. Ugotowane mięso wraz z cebulą ostudź, a potem pokrój na średniej wielkości kawałki.
W bulionie, który pozostał z gotowanego mięsa, sparz wątróbki (około 15-20 minut). Przełóż je do pozostałego mięsa. Bułki pokrój w grubą kostkę i zwilż je gorącym rosołem. Przełóż do miski z mięsem. Całość zmiel dwukrotnie. Następnie wlej krew wieprzową i dopraw według uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Napełnij gotową masą wymoczone jelita wieprzowe. Podziel na kiełbaski, związując je sznurkiem. Przygotowane bułczanki parz około 20-25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza w garnku z wodą.