Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łukanka (Bułgarska, podsuszana i spłaszczona kiełbasa w jelicie wołowym, w środku farsz z mięsa wieprzowego i wołowego oraz przyprawy).
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 127
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 31
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 127
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 31
Składniki
Wieprzowe i wołowe mięso przepuszczamy przez sito 4 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie 24 godzin napełniamy jelita wołowe. Z napełnionych jelit formujemy kiełbaski i rozwieszamy je w przewiewnym miejscu aby wysychały. Ja kiełbaski uwędziłem w temperaturze 50 stopni Celsjusza na zrębkach olchy, czas wędzenia 1,5 godziny. Kiełbaski po uwędzeniu studzimy i suszymy tydzień w pokojowej temperaturze, później w chłodnym miejscu (w lodówce). Raz w tygodniu musimy sprasować wałkiem lub butelką, aby otrzymały płaski kształt. Płaski kształt zapewnia dłuższą trwałość. Proces suszenia trwa około 50 dni. Smacznego !!!