Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łukanka (Bułgarska, podsuszana i spłaszczona kiełbasa w jelicie wołowym, w środku farsz z mięsa wieprzowego i wołowego oraz przyprawy).
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 71
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2277
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 272
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1629
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 71
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2277
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 272
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1629
Składniki
Wieprzowe i wołowe mięso przepuszczamy przez sito 4 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie 24 godzin napełniamy jelita wołowe. Z napełnionych jelit formujemy kiełbaski i rozwieszamy je w przewiewnym miejscu aby wysychały. Ja kiełbaski uwędziłem w temperaturze 50 stopni Celsjusza na zrębkach olchy, czas wędzenia 1,5 godziny. Kiełbaski po uwędzeniu studzimy i suszymy tydzień w pokojowej temperaturze, później w chłodnym miejscu (w lodówce). Raz w tygodniu musimy sprasować wałkiem lub butelką, aby otrzymały płaski kształt. Płaski kształt zapewnia dłuższą trwałość. Proces suszenia trwa około 50 dni. Smacznego !!!