Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łukanka (Bułgarska, podsuszana i spłaszczona kiełbasa w jelicie wołowym, w środku farsz z mięsa wieprzowego i wołowego oraz przyprawy).
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5614
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1099
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5614
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1099
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Wieprzowe i wołowe mięso przepuszczamy przez sito 4 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie 24 godzin napełniamy jelita wołowe. Z napełnionych jelit formujemy kiełbaski i rozwieszamy je w przewiewnym miejscu aby wysychały. Ja kiełbaski uwędziłem w temperaturze 50 stopni Celsjusza na zrębkach olchy, czas wędzenia 1,5 godziny. Kiełbaski po uwędzeniu studzimy i suszymy tydzień w pokojowej temperaturze, później w chłodnym miejscu (w lodówce). Raz w tygodniu musimy sprasować wałkiem lub butelką, aby otrzymały płaski kształt. Płaski kształt zapewnia dłuższą trwałość. Proces suszenia trwa około 50 dni. Smacznego !!!