Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, aromatyczny i delikatny dla naszego podniebienia, lekki pasztet drobiowy z mięsa indyczego.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 891
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 74
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2129
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4148
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 891
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 74
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2129
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4148
Składniki
Obraną marchewkę, seler, pietruszkę oraz listek laurowy, wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie do warzyw dodajemy kawałki piersi z indyka i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 12 minut. Całość odcedzamy i studzimy. W części pozostałego z gotowania bulionu moczymy czerstwą bułkę.
Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie ją szklimy. Następnie dodajemy do niej oczyszczoną i umytą wątróbkę indyczą i wszystko razem smażymy przez około 3 minuty. Zawartość również studzimy.
Następnie wszystkie ostudzone składniki (warzywa, indyka, cebulę z wątróbką) mielimy w maszynce do mięsa waz z namoczoną w bulionie bułką. Do zmielonych składników dodajemy 2 jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy: tymianek, majeranek, rozmaryn, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz sól.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 - 45 minut.
Pasztet kroimy po jego całkowitym ostygnięciu. * Gdy wystygnie, możemy wstawić go do lodówki na około godzinę, aby idealnie stężał. Życzę smacznego! :)