Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej domową kiełbasę do słoików wyrabiało się w wielu domach regularnie. Ten sposób nie tylko był tradycją, szczególnie w okresach przedświątecznych, ale też świetną metodą na przechowanie mięsa bez dostępu do lodówek czy zamrażarek. W obecnych czasach taka domowa kiełbasa to przede wszystkim gwarancja naturalnego smaku bez konserwantów.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3517
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 362
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1742
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3517
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 362
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1742
Składniki
W zależności od swoich preferencji możesz użyć wieprzowiny, ale też wołowiny lub kurczaka. W przypadku wybrania wołowiny czas gotowania słoików może się wydłużyć. Weź to pod uwagę przygotowując domową kiełbasę.
Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki przypominające kostkę. Następnie posyp solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w cienkie krążki. Przygotuj 4 półlitrowe słoiki, wyparz je i ustaw. Na dnie każdego słoika ułóż łyżkę smalcu, krążki cebuli, dodaj po jednym ziarenku czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz kawałek listka laurowego. Do każdego słoika włóż równe porcje mięsa i przykryj tłuszczem. Zachowaj ok. 2 cm od poziomu zamknięcia słoika i mocno zakręć zakrętki.
Ustaw słoiki na dnie dużego garnka (ważne, aby się nie stykały), napełnij wodą tak, aby sięgała do 3 cm od poziomu pokrywek. Przykryj garnek przykrywką i gotuj przez ok. 4-5 godzin. W razie potrzeby dolej więcej wrzątku. Jeśli ugotujesz domową kiełbasę w szybkowarze, potrzebujesz 2-3 godzin.
Gotową domową kiełbasę do słoików zostaw do wystudzenia w garnku. Po czym wyjmij i przenieś do spiżarni. W ciemnym i chodnym miejscu domowe mięso może być przechowywane przez kilka miesięcy.