Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza jaką jadłam :) z podanej porcji wyszły 44 kiełbaski
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80449
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7736
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 183
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80449
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7736
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 183
Składniki
Mięso zmielić, dodać przyprawy i wyrabiać aż będzie kleiste i będzie odchodzić od ręki (nawet 15 minut). Musi być porządnie wyrobione, żeby kiełbasa się nie kruszyła. Dodać wodę i wymieszać.
Jeśli dysponujecie nadziewarką, to macie ułatwione zadanie, po prostu teraz jej użyjcie. Jeśli nie, musicie ręcznie wypełniać jelita/osłonki mięsem.
Jelita nadziane kiełbasą zwijamy w ślimaki. Jak już nadziejemy wszystko, to delikatnie przekręcamy w wybranych miejscach tak aby powstały kiełbaski wybranej przez nas długości.
Ja dysponowałam wędzarnią, więc było łatwo, ale znane są ewentualnie sposoby na wędzenie w garnku, choć na tym się nie znam. Moje kiełbaski wędziły się przez 2 godziny. Ewentualnie potem można jeszcze je zalać wrzącą wodą w garnku na pół godziny, żeby mieć absolutną pewność, że nie są surowe. Odstawić do ostygnięcia, żeby się ładnie związała i można jeść :)