Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj pokarzę Wam jak zrobić wspaniałą domową mielonkę z serem żółtym. Do zrobienia mielonki wykorzystałem łopatkę wieprzową, parzenie przeprowadziłem w piekarniku. Zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem i życzę smacznego :-)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3825
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 259
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 294
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3825
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 259
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 294
Składniki
Łopatkę przepłuczcie pod zimną bieżącą wodą, następnie należy ją rozdrobnić i zmielić w maszynce na sitku o dużych oczkach, to ma być mielonka grubo mielona. Mięso dobrze przełożyć do większej miski. Już teraz dorzucimy przyprawy, zaczniemy od wody, następnie drobno posiekany czosnek, oregano, paprykę ostrą mieloną, gorczycę, pieprz, sól morską i peklującą. Całość należy teraz dobrze wymieszać, wyrobić, tak 10 minut mieszania zapewni nam dobrą konsystencję mięsa. Teraz odstawiamy miskę w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby wszystko się przerobiło, sól wniknęła w mięso. Po tym czasie dorzucamy ser żółty pokrojony w duże kwadraty, dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy na papier do pieczenia, obwijamy formując dużego cukierka, mocno dociskając całość, następnie owijamy cukierka w folię aluminiową i przekładamy do formy metalowej, całość od góry należy mocno docisnąć aby jeszcze dodatkowo uformować mięso. Tak przygotowaną blachę wkładamy teraz do nagrzanego piekarnika na 95 stopni, góra dół, bez termoobiegu, po środku piekarnika i pieczemy, a tak naprawdę parzymy przez 2 godziny 20 minut. Po tym czasie mielonkę schładzamy nie wyciągając z formy, jak już osiągnie temperaturę pokojową wkładamy blachę do lodówki na minimum 12 godzin aby stężałą, dopiero po tym czasie można mielonkę wyciągnąć z formy i kroić nawet na cieniutkie plasterki. Gotowe !!! Życzę wszystkim smacznego i zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem, tam pokazuje dokładnie całą procedurę.