Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy domowy pasztet, przepis w mojej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 549
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 902
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1603
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 789
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 11130
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 549
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 902
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1603
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 789
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 11130
Składniki
Łopatkę i boczek delikatnie zagotować.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę i gdy cebula będzie już gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się wątróbki.
Łopatkę, boczek oraz wątróbkę z cebulą przestudzić.
Następnie wszystko razem zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki.
Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać.
Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną.
Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą.
Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.
Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu wykałaczkę na około pół minuty, po tym czasie powinna ona być gorąca. Smacznego ;)