Domowy pasztet drobiowy – łatwy i szybki w przygotowaniu
Przepis dnia: 17-03-2024
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszny domowy pasztet drobiowy. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, przepyszny i aromatyczny. Polecam wypróbować przepis, bo warto.
Domowy pasztet drobiowy – łatwy i szybki w przygotowaniu
Składniki
- dwie ćwiartki kurczaka - około 700 gramów
- jeden udziec z indyka (z kością) - około 500 gramów
- około 800 gramów piersi z kurczaka
- do gotowania mięsa:
- kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- około 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka soli
wątróbka
- około 500 g wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
do pasztetu:
- 3 jajka – rozdzielone żółtka od białek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
oraz
- 2 kajzerki (najlepiej czerstwe)
- około szklanki bulionu – z gotowania mięsa
Składniki
- dwie ćwiartki kurczaka - około 700 gramów
- jeden udziec z indyka (z kością) - około 500 gramów
- około 800 gramów piersi z kurczaka
- do gotowania mięsa:
- kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- około 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka soli
wątróbka
- około 500 g wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
do pasztetu:
- 3 jajka – rozdzielone żółtka od białek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
oraz
- 2 kajzerki (najlepiej czerstwe)
- około szklanki bulionu – z gotowania mięsa

Etapy przygotowania
Do dużego garnka przekładam ćwiartki kurczaka, udziec z indyka, pierś z kurczaka, dodaję warzywa oraz przyprawy, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Następnie ugotowane mięso wyjmuję i odstawiam do wystudzenia, do przygotowania pasztetu również użyję ugotowaną marchew i pietruszkę z bulionu. Bulionu nie wylewam tylko przygotowuję na nim zupę, jest bardzo esencjonalny więc szkoda go marnować.
W tym czasie gdy gotuje się mięso przygotowuję pozostałe składniki na pasztet: Cebulę kroję na mniejsze kawałki, czosnek drobno kroję, wątróbkę oczyszczam z żyłek i pozostałości żółci. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez chwilę cebulę, tak żeby się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję masło, czosnek, wątróbkę i smażę przez kilka minut, tak żeby wątróbka się podsmażyła i zmieniła kolor. Kajzerki zalewam bulionem i odstawiam do namoczenia.
Końcowe przygotowanie pasztetu: Wystudzone mięso obieram z kości i chrząstek, i mielę w maszynce do mielenia mięsa, na średnim sitku. Do mielenia dodaję ugotowaną marchew i pietruszkę. Mielę również wątróbkę i kajzerki, których nie odciskam z bulionu. Do zmielonych składników dodaję żółtka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję imbir, gałkę muszkatołową i dokładnie wyrabiam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do pasztetu i dokładnie mieszam. Tak przygotowany pasztet przekładam do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
Pieczenie pasztetu drobiowego: Foremki z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra zbrązowiała. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu pasztet odstawiam w foremkach do wystudzenia. Pasztet drobiowy jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 84

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16439
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 84

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16439


Składniki
- dwie ćwiartki kurczaka - około 700 gramów
- jeden udziec z indyka (z kością) - około 500 gramów
- około 800 gramów piersi z kurczaka
- do gotowania mięsa:
- kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- około 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- około 500 g wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 jajka – rozdzielone żółtka od białek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 2 kajzerki (najlepiej czerstwe)
- około szklanki bulionu – z gotowania mięsa
Do dużego garnka przekładam ćwiartki kurczaka, udziec z indyka, pierś z kurczaka, dodaję warzywa oraz przyprawy, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Następnie ugotowane mięso wyjmuję i odstawiam do wystudzenia, do przygotowania pasztetu również użyję ugotowaną marchew i pietruszkę z bulionu. Bulionu nie wylewam tylko przygotowuję na nim zupę, jest bardzo esencjonalny więc szkoda go marnować.
W tym czasie gdy gotuje się mięso przygotowuję pozostałe składniki na pasztet: Cebulę kroję na mniejsze kawałki, czosnek drobno kroję, wątróbkę oczyszczam z żyłek i pozostałości żółci. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez chwilę cebulę, tak żeby się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję masło, czosnek, wątróbkę i smażę przez kilka minut, tak żeby wątróbka się podsmażyła i zmieniła kolor. Kajzerki zalewam bulionem i odstawiam do namoczenia.
Końcowe przygotowanie pasztetu: Wystudzone mięso obieram z kości i chrząstek, i mielę w maszynce do mielenia mięsa, na średnim sitku. Do mielenia dodaję ugotowaną marchew i pietruszkę. Mielę również wątróbkę i kajzerki, których nie odciskam z bulionu. Do zmielonych składników dodaję żółtka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję imbir, gałkę muszkatołową i dokładnie wyrabiam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do pasztetu i dokładnie mieszam. Tak przygotowany pasztet przekładam do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
Pieczenie pasztetu drobiowego: Foremki z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra zbrązowiała. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu pasztet odstawiam w foremkach do wystudzenia. Pasztet drobiowy jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszotka:)
Wygląda bardzo apetycznie :)
Uwielbiam pasztet. Super! Pozdrowienia:)