Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwe frankfuterki są z dodatkiem mięsa wołowego i nie parzone jedynie wędzone na zimno. Moje, bo to jest przepis własny zrobione są z mięsa wieprzowego, wędzone i parzone. Są bardzo smaczne, nadają sie na przekąskę w pracy, szkole i na wyjazdach nie wspominając o biesiadach domowych.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 24
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 4447
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 667
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 205
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2059
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 24
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 4447
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 667
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 205
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2059
Składniki
Mięsa kl.I i kl.II przygotowujemy do peklowania suchego. Kroimy w odpowiedniej wielkości kostkę, aby pasowała do gardzieli maszynki do mielenia mięsa. Zasypujemy solą peklową, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na okres 48 godzin w temperaturze 4-8°C. Następnie mielimy na sitku o średnicy 8 mm, dodajemy resztę przypraw, mieszamy, aż masa nabierze kleistości. Wymieszaną masą nabijamy ściśle, wcześniej przygotowane jelita baranie, odkręcamy w odpowiedniej długości odcinki i rozwieszamy na kije do osadzenia na czas 2 godzin. Wędzimy w przygotowanej do tego celu wędzarni w temperaturze 45-50°C do uzyskania odpowiadającego nam koloru. Następnie parzymy przez 10 minut w temperaturze 75°C. Studzimy 15 minut w zimnej wodzie i rozwieszamy kiełbaski na kijach do całkowitego wystudzenia i ocieknięcia z wody. Uwagi: Kiełbaski są produktem półtrwałym, do szybkiego spożycia. Przechowywanie do 5 dni w lodówce. Można je spożywać na ciepło jak i na zimno. Są bardzo smaczne i szybko znikają.