Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwe frankfuterki są z dodatkiem mięsa wołowego i nie parzone jedynie wędzone na zimno. Moje, bo to jest przepis własny zrobione są z mięsa wieprzowego, wędzone i parzone. Są bardzo smaczne, nadają sie na przekąskę w pracy, szkole i na wyjazdach nie wspominając o biesiadach domowych.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 35
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 101
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 25
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 41
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 35
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 101
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 25
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 41
Składniki
Mięsa kl.I i kl.II przygotowujemy do peklowania suchego. Kroimy w odpowiedniej wielkości kostkę, aby pasowała do gardzieli maszynki do mielenia mięsa. Zasypujemy solą peklową, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na okres 48 godzin w temperaturze 4-8°C. Następnie mielimy na sitku o średnicy 8 mm, dodajemy resztę przypraw, mieszamy, aż masa nabierze kleistości. Wymieszaną masą nabijamy ściśle, wcześniej przygotowane jelita baranie, odkręcamy w odpowiedniej długości odcinki i rozwieszamy na kije do osadzenia na czas 2 godzin. Wędzimy w przygotowanej do tego celu wędzarni w temperaturze 45-50°C do uzyskania odpowiadającego nam koloru. Następnie parzymy przez 10 minut w temperaturze 75°C. Studzimy 15 minut w zimnej wodzie i rozwieszamy kiełbaski na kijach do całkowitego wystudzenia i ocieknięcia z wody. Uwagi: Kiełbaski są produktem półtrwałym, do szybkiego spożycia. Przechowywanie do 5 dni w lodówce. Można je spożywać na ciepło jak i na zimno. Są bardzo smaczne i szybko znikają.