Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galantyna rybna w paski"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Z włoszczyzny ugotuj wywar. Odcedź, ugotuj w nim dorsza i łososia. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją połową szklanki zimnego wywaru. Dodaj starty chrzan i kremówkę. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Masę gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj zmielonego dorsza, żółtka, wlej rozpuszczoną żelatynę.
Marchewkę i cukinię pokrój w cieniutkie paski, zblanszuj. Wyłóż nimi formę. Nałóż pół masy, dodaj kapary, nałóż drugą porcję masy. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by stężała.
Czas: około 80 minut
Warto wiedzieć
Potrawy mięsne w galarecie były znane w Polsce już w XVI wieku. Mikołaj Rej pisał o „gzelcach”, czyli nóżkach w galarecie. Galantyny robiono z cielęciny, gęsich wątróbek, prosiąt. Zawsze były one wyjątkową ozdobą szlacheckich stołów.Źródło: Dobry Tydzień