Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galantyna rybna w paski"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36069
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 183
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 320
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 397
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36069
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 183
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 320
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 397
Składniki
Z włoszczyzny ugotuj wywar. Odcedź, ugotuj w nim dorsza i łososia. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją połową szklanki zimnego wywaru. Dodaj starty chrzan i kremówkę. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Masę gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj zmielonego dorsza, żółtka, wlej rozpuszczoną żelatynę.
Marchewkę i cukinię pokrój w cieniutkie paski, zblanszuj. Wyłóż nimi formę. Nałóż pół masy, dodaj kapary, nałóż drugą porcję masy. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by stężała.
Czas: około 80 minut
Warto wiedzieć
Potrawy mięsne w galarecie były znane w Polsce już w XVI wieku. Mikołaj Rej pisał o „gzelcach”, czyli nóżkach w galarecie. Galantyny robiono z cielęciny, gęsich wątróbek, prosiąt. Zawsze były one wyjątkową ozdobą szlacheckich stołów.Źródło: Dobry Tydzień