Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Glazurowana szynka z piklami z cebuli"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2832
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2832
Składniki
16 porcji • : 10 min (plus pikle dzień wcześniej) • pieczenie: 3,5 godz. • 473 kcal/porcja • 7 zł/porcja
Na pikle wymieszaj cebulę z solą, przykryj i odstaw na 2 godziny. W rondlu podgrzewaj ocet, cukier i przyprawy, aż cukier się rozpuści. Dobrze ostudź zalewę.
Cebulę przelej zimną wodą, następnie wrzuć do zalewy i odstaw na noc do lodówki (najlepiej w szklanym naczyniu, ze względu na kwaśną zalewę).
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Szynkę natrzyj solą i umieść w naczyniu do pieczenia. Zalej coca-colą, dodaj przyprawy. Piecz dwie godziny, co 20 minut polewając mięso colą. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową.
Przelej sos pozostały po pieczeniu do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż uzyska konsystencję płynnego miodu (20-25 minut). Posmaruj tym gęstym sosem mięso. Podawaj szynkę w temperaturze pokojowej, z piklami z czerwonej cebuli.Źródło: Olivia