Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na święta nie tylko szyneczka.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 387
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2899
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 387
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2899
Składniki
Cebuli nie obierać i każdą przekroić na pól. Marchewkę, selera, pietruszkę obrać, umyć. Warzywa, łupiny cebuli umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować ok 15 min. Golonkę oczyścić, umyć, osuszyć. Usunąć kość. Mięso rozłożyć, lekko rozbić tłuczkiem. Posypać lekko solą. Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Rozkroić w poprzek na dwa kawałki i lekko rozbić. Posolić. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy pomocy obieraczki. Na golonce ułożyć paski marchewki, a na marchewce filet z kurczaka. Zwinąć. Zasznurować grubym bawełnianym sznurkiem, tak jak to się robi z szynką. Tak przygotowaną golonkę włożyć do garnka z warzywami. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godz. W czasie gotowania, golonka musi być cała pod wodą. Po ugotowaniu, mięso wyjąć z garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć sznurki i można kroić plastry. Mięso ma ładny, ciemny kolor, jak z wędzarni. Smakuje wybornie. Smacznego.
Zasznurowana golonka.