Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna golonka z galaretką, idealna na kanapki, oryginalna wędlina na paterze mięs.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 66
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 269
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 66
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 269
Składniki
Robimy zalewę. Do przegotowanej letniej wody dodajemy peklosól ok 1 płaska łyżka na litr wody, kilka ząbków czosnku nieobranego, ale przekrojonego na pół, kilka ziarenek pieprz, kilka liści laurowych, trochę ziela angielskiego. Zalaną zalewą golonkę wstawiamy do lodówki na 5 dni.
Po 5 dniach golonkę wyciągamy i ususzamy. Następnie kroimy w sporą kostkę ok 2-3 cm razem ze skórą. mieszamy z przyprawami i dokładnie mieszamy. pod koniec mieszania dodajemy zimnej wody i jeszcze chwilę mieszamy. Następnie wszystko wkładamy do szynkowara często ubijając aby mięso było zbite i nie było wolnej przestrzeni.
Szynkowar wstawiamy do gotowania, temperatura ok 80-85%, lustro wody musi być powyżej wkładu mięsnego. Czas gotowania 3 godz 15 minut. Po tym czasie szynkowar wyciągamy i całość studzimy w zimnej wodzie, po ostudzeniu całość wkładamy do lodówki na ok 12 godzin i ............
Smacznego -:)