Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa zrobiona jest z mięsa z szynki, takie z tłuszczem. do farszu dodany jest niedźwiedzi czosnek. Farsz taki podobny do farszu z kiełbasy drwala. Kiełbasa jest podsuszana, super smaczna i prosta w wykonaniu.
nadziewarka do kiełbas, termometr, większa miska, nóż, maszynka do mielenia mięsa,
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 14481
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 14481
Składniki
Mięso kroimy w kawałki 4x4 cm, dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy do momentu wchłonięcia peklosoli w mięso. Mięso umieszczamy w pojemniku i odstawiamy do peklowania się na 48 godzin. Po procesie peklowania mielimy połowę przez szarpak a drugą połowę przez sitko 12 mm. Przyprawy i czosnek niedźwiedzi dodajemy do wywaru lub wody i dodajemy do zmielonego mięsa. Dobrze wyrabiamy, można przepuścić przez nadziewarkę kilka razy, lub maszynkę bez noża.
Wyrobionym farszem nadziewamy osłonkę, zawiązujemy i wieszamy do osadzenia na kilka godzin. Osadzony baton umieszczamy do nagrzanego do 100 stopni Celsjusza piekarnika z termo obiegiem na poziomie drugim od dołu i pieczemy grzałka góra - dół, do uzyskania 68 stopni Celsjusza wewnątrz batonu z minimalnie otwartą klapą piekarnika (tak tylko żeby uchodziło powietrze).
Pieczoną kiełbasę wieszamy do ostudzenia, możemy lekko podsuszyć. Kiełbasa jest bardzo smaczna.
Smacznego !!!