Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz angielski znany jest w Polsce przede wszystkim jako konserwa idealna na wypad pod namiot. Rzeczywiście, można go tak praktycznie wykorzystać. Nie trzeba jednak sięgać po gotowy wyrób. Przepis na gulasz angielski to prosty sposób na wykonanie wyśmienitej, domowej „wędliny”.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1162
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 413
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 869
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1162
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 413
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 869
Składniki
Pokrój szynkę i chudą część golonki na kawałki (o boku około 2 cm). Zapekluj na sucho w mieszance soli morskiej i peklowej. Dodaj posiekany czosnek. Odłóż zapeklowane mięso do lodówki na 2-3 dni.
Przygotuj wywar na kości z golonki (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego) – będziesz potrzebować około 300-400 ml.
Zmiel przez sitko o średnich oczkach boczek i tłuste kawałki golonki. Wymieszaj z zapeklowanymi kawałkami mięsa i przyprawami – majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodaj do mięsnej masy tężejący wywar z golonki.
Wyłóż dno dużego garnka ściereczką lub gumową podkładką. Ustaw na niej słoiki z mięsem tak, by się z sobą nie stykały. Nalej wodę do ¾ wysokości słoików i zagotuj ją. Gotuj na średnim ogniu przez około półtorej godziny. Wyłącz palnik i pozostaw słoiki w wodzie do wystudzenia. Po dobie powtórz proces pasteryzacji, ale tym razem gotuj wodę tylko przez pół godziny. Powtórz taką samą procedurę po kolejnej dobie.
Tak przygotowany gulasz angielski możesz przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy w temperaturze pokojowej!