Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz angielski znany jest w Polsce przede wszystkim jako konserwa idealna na wypad pod namiot. Rzeczywiście, można go tak praktycznie wykorzystać. Nie trzeba jednak sięgać po gotowy wyrób. Przepis na gulasz angielski to prosty sposób na wykonanie wyśmienitej, domowej „wędliny”.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2001
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12960
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 255
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2001
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12960
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 255
Składniki
Pokrój szynkę i chudą część golonki na kawałki (o boku około 2 cm). Zapekluj na sucho w mieszance soli morskiej i peklowej. Dodaj posiekany czosnek. Odłóż zapeklowane mięso do lodówki na 2-3 dni.
Przygotuj wywar na kości z golonki (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego) – będziesz potrzebować około 300-400 ml.
Zmiel przez sitko o średnich oczkach boczek i tłuste kawałki golonki. Wymieszaj z zapeklowanymi kawałkami mięsa i przyprawami – majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodaj do mięsnej masy tężejący wywar z golonki.
Wyłóż dno dużego garnka ściereczką lub gumową podkładką. Ustaw na niej słoiki z mięsem tak, by się z sobą nie stykały. Nalej wodę do ¾ wysokości słoików i zagotuj ją. Gotuj na średnim ogniu przez około półtorej godziny. Wyłącz palnik i pozostaw słoiki w wodzie do wystudzenia. Po dobie powtórz proces pasteryzacji, ale tym razem gotuj wodę tylko przez pół godziny. Powtórz taką samą procedurę po kolejnej dobie.
Tak przygotowany gulasz angielski możesz przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy w temperaturze pokojowej!