Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kalafiora pod kazda postacia- zapiekany, gotowany, w salatkach. Moja najnowsza propozycja to kalafior zapiekany z szynka, w zalewie z mleka i jaj- zdrowe, pyszne i przesmaczne! Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com z moimi drobnymi zmianami.
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 322
Wspaniały sernik i mimo że jest w nim masa krówkowa, wcale nie jest za słodki...
Odsłon: 7534
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 322
Wspaniały sernik i mimo że jest w nim masa krówkowa, wcale nie jest za słodki...
Odsłon: 7534
Składniki
Kalafior oczyscic, pokroic na mniejsze rozyczki, umyc. Gotowac go we wrzacej wodzie 3 minuty- po tym czasie odcedzic i wystudzic. Forme zaroodporna wysmarowac maslem (u mnie okragla, srednica 24 cm). Jajka ubic w misce, dodac przyprawy, koperek i mleko, polaczyc. Plastry szynki pokroic w paseczki. Polowe kalafiora wylozyc do natluszczonej formy, posypac polowa szynki. Na to wylozyc pozostala czesc kalafiora, posypac szynka. Calosc rownomiernie zalac jajkami ubitymi z mlekiem. Piec ok 40 minut w temperaturze 160 stopni.