Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam karkówkę dojrzewającą podwędzaną, idealna wędlina na święta, naturalna i bardzo smaczna. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/t5K6UIZZdTI
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 112
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 199
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5526
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 112
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 199
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5526
Składniki
Karkówkę myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do większej miski, zasypujemy solą i cukrem, dokładnie mieszamy i wcieramy w mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas przekładamy karkówkę na drugą stronę aby równomiernie wytracała wodę z wnętrza. Po 48 godzinach mięso dokładnie płuczemy i nabijamy na hak, wieszamy w przewiewnym miejscu aby się obsuszyła przed wędzeniem. Po tym czasie rozpalamy wędzarnię i ją osuszamy, redukujemy temperaturę do 30 stopni i wkładamy karkówkę do środka wędzarni, podwędzamy około 2-3 godzin w temperaturze 30 stopni. Po tym czasie mięso wieszamy do dojrzewania w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na minimum 14 dni i gotowe !!!
Karkówkę kroimy bardzo cienko, wtedy jest najlepsza :-) Smacznego !!!