Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam karkówkę dojrzewającą podwędzaną, idealna wędlina na święta, naturalna i bardzo smaczna. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/t5K6UIZZdTI
Karkówkę myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do większej miski, zasypujemy solą i cukrem, dokładnie mieszamy i wcieramy w mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas przekładamy karkówkę na drugą stronę aby równomiernie wytracała wodę z wnętrza.
Po 48 godzinach mięso dokładnie płuczemy i nabijamy na hak, wieszamy w przewiewnym miejscu aby się obsuszyła przed wędzeniem.
Po tym czasie rozpalamy wędzarnię i ją osuszamy, redukujemy temperaturę do 30 stopni i wkładamy karkówkę do środka wędzarni, podwędzamy około 2-3 godzin w temperaturze 30 stopni.
Po tym czasie mięso wieszamy do dojrzewania w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na minimum 14 dni i gotowe !!!
Karkówkę kroimy bardzo cienko, wtedy jest najlepsza :-)
Smacznego !!!
Szybka przekąska na wieczór lub spotkanie ze znajomymi.
Odsłon: 8829
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 3363
Szybkie i smaczne ciasto lekko wilgotne o intensywnym bananowym smaku a do te...
Odsłon: 112
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3612
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 3363
Szybkie i smaczne ciasto lekko wilgotne o intensywnym bananowym smaku a do te...
Odsłon: 112
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3612
Składniki
Karkówkę myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do większej miski, zasypujemy solą i cukrem, dokładnie mieszamy i wcieramy w mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas przekładamy karkówkę na drugą stronę aby równomiernie wytracała wodę z wnętrza. Po 48 godzinach mięso dokładnie płuczemy i nabijamy na hak, wieszamy w przewiewnym miejscu aby się obsuszyła przed wędzeniem. Po tym czasie rozpalamy wędzarnię i ją osuszamy, redukujemy temperaturę do 30 stopni i wkładamy karkówkę do środka wędzarni, podwędzamy około 2-3 godzin w temperaturze 30 stopni. Po tym czasie mięso wieszamy do dojrzewania w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na minimum 14 dni i gotowe !!!
Karkówkę kroimy bardzo cienko, wtedy jest najlepsza :-) Smacznego !!!
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1690
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2369