Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka na kanapki to domowe mięso, które przygotujesz z pomocą piekarnika. Wystarczy zamarynować mięso, odstawić do lodówki, a następnie upiec wędlinę. Sprawdź ten prosty przepis.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Składniki
Kawałek mięsa umyj pod bieżącą wodą i osusz. W małej misce wymieszaj majeranek, paprykę słodką i ostrą. Dodaj miód i musztardę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i także wymieszaj z całą marynatą.
Mięso natrzyj z jednej i z drugiej strony solą oraz pieprzem. Teraz w ten sam sposób nałóż marynatę. Włóż kawałek mięsa do miski, przykryj folią, a następnie odstaw na kilka godzin do lodówki.
Wyłóż zamarynowane mięso i włóż je do rękawa pieczonego. Zwiąż dwa końce i przy każdym z nich zrób otwór z pomocą ostrego noża. Worek wraz z mięsem umieć na głębokiej blaszcze lub w naczyniu żaroodpornym.
Mięso przełóż do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez dwie godziny. Po tym czasie delikatnie rozerwij worek, aby jeszcze mięso się przypiekło z zewnątrz. Uważaj, aby gorąca para cię nie oparzyła.
Po tym czasie odstaw mięso do ostudzenia, nie krój jej przed całkowitym ostygnięciem. Najlepiej przygotować plastry dopiero na drugi dzień. Jeśli karkówka puściła sok, możesz wykorzystać go do stworzenia bulionu albo sosu.