Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i soczyste mięso na kanapki.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 127
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 53
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 127
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 53
Składniki
Miałam ochotę na wędlinę do kanapek a za sklepowymi nie przepadam. Do kanapek najlepiej nadaje się mięso niezbyt chude- idealna jest karkówka. Mięso przygotowane w szynkowarze jest bardzo zdrowe- dusi się we własnym sosie i nie wytwarzają się niezdrowe substancje jak przy obróbce wysoką temperaturą. Kupiłam karkówkę kształtem najbardziej pasująca do posiadanego szynkowara. Wycięłam odstający fragment mięsa- przyda się do sosu.
Mięso ponacinałam długim wąskim nożem i w otwory powciskałam czosnek.
Mięso obtoczyłam bardzo obficie w przyprawach, wmasowałam je w mięso i także w otworki po włożeniu czosnku. Karkówkę posypałam jeszcze żelatyną. Powstała galaretka uzupełni ewentualne luki w mięsie.
Karkówkę włozyłam do specjalnego woreczka do gotowania w szynkowarze. Szynkowar zamknęłam i schowałam na noc do lodówki aby mięso przeszło przyprawami.
Następnego dnia wyjęłam szynkowar z lodówki, poczekałam, aż dojdzie do temperatury pokojowej. Wstawiłam go do garnka na ściereczkę, wody powinno być trochę więcej niż poziom mięsa w szynkowarze. Od osiągnięcia 85 stopni, parzyłam szynkowar przez trzy godziny w takiej temperaturze. Po tym czasie wyjęłam szynkowar, poczekałam aż ostygnie i włożyłam go na noc do lodówki.
Ostatniego dnia, polałam szynkowar ciepłą woda i wyjęłam karkówkę. Mięso jest różowe bez dodawania peklosoli i bardzo delikatne. Gotowy wyrób bardzo dobrze się mrozi. Połowę zawsze chowam na następny tydzień Galaretkę używam jako bulionetki do sosów. Jest trochę zabawy ale w sumie zajmuje niewiele czasu. Smacznego :)