Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszanka na zimno lub smażona jest smaczna, łagodna w smaku z niespodzianką.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 310
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 146
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 215
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4602
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 161
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1148
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 310
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 146
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 215
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4602
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 161
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1148
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: sól warzona 17 g Pieprz naturalny czarny 3,5 g Pieprz ziołowy 0,5 g Majeranek 2 g Czosnek świeży 4 ząbki Cebula świeża 30 g Ziele angielskie 0,5 g
Kości żebrowe, wp.II B (tłustą wieprzowinę) i skórki parzymy (nie gotujemy) w 90°C przez 1,5 godziny. Następnie obieramy kości z mięsa i jeszcze ciepłe składniki wraz z podsmażoną cebulą na smalcu, mielimy na sitku 6 mm. Część wątroby parzymy i kroimy w kosteczkę jako niespodziankę, a drugą część surową mielimy do farszu, aby kolor był ciemniejszy.
W międzyczasie gotujemy kaszę w 1,5 l rosołu z parzenia mięsa w proporcji 1:2. Gotowałem 30 minut, a następnie na 40 minut pod pierzynkę.
Do przestygniętej kaszy dodajemy zmielone składniki wraz z przyprawami i dobrze mieszamy dodając jeszcze ok. 1 litra rosołu. Przygotowujemy jelita wieprzowe, nabijamy w nie farsz i parzymy w wodzie o temperaturze 80 -82 °C przez ok. 40 minut do osiągnięcia w środku 68-72°C. Wieszamy na kije do wychłodzenia do następnego dnia.