Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszanka na zimno lub smażona jest smaczna, łagodna w smaku z niespodzianką.
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1416
Jeśli znudziły ci się tradycyjne pomysły na przekąski, koniecznie przetestuj...
Odsłon: 3414
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9025
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2927
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 475
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2320
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9025
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2927
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 475
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2320
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: sól warzona 17 g Pieprz naturalny czarny 3,5 g Pieprz ziołowy 0,5 g Majeranek 2 g Czosnek świeży 4 ząbki Cebula świeża 30 g Ziele angielskie 0,5 g
Kości żebrowe, wp.II B (tłustą wieprzowinę) i skórki parzymy (nie gotujemy) w 90°C przez 1,5 godziny. Następnie obieramy kości z mięsa i jeszcze ciepłe składniki wraz z podsmażoną cebulą na smalcu, mielimy na sitku 6 mm. Część wątroby parzymy i kroimy w kosteczkę jako niespodziankę, a drugą część surową mielimy do farszu, aby kolor był ciemniejszy.
W międzyczasie gotujemy kaszę w 1,5 l rosołu z parzenia mięsa w proporcji 1:2. Gotowałem 30 minut, a następnie na 40 minut pod pierzynkę.
Do przestygniętej kaszy dodajemy zmielone składniki wraz z przyprawami i dobrze mieszamy dodając jeszcze ok. 1 litra rosołu. Przygotowujemy jelita wieprzowe, nabijamy w nie farsz i parzymy w wodzie o temperaturze 80 -82 °C przez ok. 40 minut do osiągnięcia w środku 68-72°C. Wieszamy na kije do wychłodzenia do następnego dnia.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Gulasz angielski
Wędliny
Śląska biała kiełbasa (bardzo stary przepis).
Wędliny
Schab w marynacie na kanapki
Wędliny
Kiełbasa wieprzowa z zielonym pieprzem.
Gulasz angielski
Gulasz angielski znany jest w Polsce przede wszystkim jako konserwa idealna n...
Odsłon: 3741
Śląska biała kiełbasa (bardzo stary przepis).
Jest bardzo smaczną, drobno rozdrobnioną, szybką do wykonania białą kiełbasą...
Odsłon: 1079