Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa, wędzona metodą w garnku.
nóż, miska, nadziewarka do kiełbas, garnek do wędzenia lub wędzarnia tradycyjna,
Składniki
Mięso klasy pierwszej kroimy w kostkę o boku 3–5 cm. mięsa drugiej i trzeciej klasy pozostawiamy w kawałkach powstałych przy wykrawaniu. Peklujemy na sucho każdą klasę mięsa oddzielnie, mięsa nacieramy peklosolą i pojemniki z mięsem na okres peklowania wstawiamy na 4 dni do lodówki. Proces peklowania powinien odbywać się w temperaturach 4–6 stopni Celsjusza. Mięsa codziennie masujemy żeby dobrze peklosól została wchłonięta przez mięso. Po okresie peklowania mięsa klasy pierwszej nie rozdrabniamy, mięso klasy drugiej kroimy ręcznie w kostkę o wielkości 1 cm / 1 cm, mięso klasy trzeciej przepuszczamy przez sitko 3 mm dwukrotnie. Farsz zaczynamy wyrabiać od mięsa klasy trzeciej do której podczas mieszania dodajemy wodę, pieprz i czosnek. Ugniatamy mięso pierwszej klasy, ja umieściłem kawałki mięsa w folii i tłukłem tłuczkiem do mięsa kilkakrotnie z każdej strony, mięso klasy drugiej w taki sam sposób utłukłem tłuczkiem do mięsa. Mięso klasy pierwszej włożyłem do misy i ręcznie jeszcze ugniatałem mieszając stopniowo z mięsem klasy trzeciej i na końcu z mięsem klasy drugiej. Wszystkie połączone mięsa wyrabiałem około 30 minut do osiągnięcia dobrej kleistości. Po wyrobieniu przykryłem misę z farszem folią i wstawiłem do lodówki na 2 godziny. Podczas tego czasu płukałem i moczyłem jelito wołowe. Napełnianie: Farsz po wyjęciu z lodówki ponownie przez kilka minut wyrabiamy i napełniamy nim cylinder do nadziewarki. Nadziewamy ścisło do jelita wołowego o średnicy 52-55 mm. Tworzymy 3-4 krążki, długość krążków uzależniona jest od wysokości garnka w którym będziemy wędzić. Osadzanie i osuszanie: Tak przygotowane kiełbasy wieszamy na kiju w celu osadzenia i osuszenia, żeby uwędzić w garnku, kiełbasa musi osuszać się dłużej, nawet kilka godzin. Wędzenie: Wędzimy 3 godziny na zrębkach olcha / buk w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza, podpiekałem godzinę w 80-85 stopni Celsjusza. Łączny czas wędzenia z podpiekaniem wynosi 3 godziny. Schładzanie: Po uwędzeniu kiełbasę wieszamy na kiju i wychładzamy do temperatury nie przekraczającej 18 stopni Celsjusza. Smacznego !!!