Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kiełbasę dąbrowską, kanapkową parzoną, nie wędzoną. Do zrobienia kiełbasy użyto tylko łopatkę wieprzową którą została zmielona przez 3 sitka, szarpak, 8 mm, 4 mm. Z przepisu wychodzą 2 batony po 90 dag każdy. Kiełbasa jest bardzo smaczna.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1614
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 361
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1614
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 361
Składniki
Rozdrabnianie: mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez szarpak - 1,14 kg mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez sitko 8 mm - 30 dag mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez sitko 4 mm - 36 dag
Wykonanie: Na początek wyrabiamy mięsa zmielone przez sitka 4 i 8 mm dodając stopniowo przyprawy wymieszane z zimną wodą. Następnie dodajemy mięso zmielone przez szarpak. Wyrabiamy około 20 - 25 minut do momentu kiedy farsz będzie stawał się coraz kleisty. Wyrobiony farsz wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach farsz ponownie wyrabiamy kilka minut. Tak wyrobionym farszem nadziewamy osłonki tworząc dwa jednakowe batony.
Nabite batony wieszamy na kiju i osadzamy 2 godziny. Parzymy 80 minut w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza. Sparzone kiełbasy wieszamy na kiju i studzimy w temperaturze pokojowej, chyba że jak ktoś ma balkon, to na balkonie.
Smacznego !!!