Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa wędzona na gorąco, nie wymagająca późniejszego parzenia. Bardzo smaczna, z delikatnie wyczuwalną nutą jałowca.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 106
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22305
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 143
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 106
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22305
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 143
Składniki
Jelita wieprzowe namoczyć kilka godzin w wodzie, następnie dokładnie przepłukać w środku. Karczek oczyścić z tłuszczu i błon. Oczyszczone mięso pokroić w drobną kostkę. Pozostałą część karczku z tłuszczem i błonami zmielić w maszynce na drobnych oczkach (ok. 4mm). Z boczku odciąć skórę i wyciąć wszystkie chrząstki. Boczek zmielić na drobnych oczkach (ok. 4mm). Mięso wymieszać z przyprawami (pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i jałowcem), powoli dolewać zimną wodę i dokładnie wyrabiać przez kilka minut. Masę mięsną pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Przygotowane wcześniej jelita zawiązać z jednej strony i napełnić masą mięsną. Gotowe pęta kiełbasy zawiesić na kijku, na którym mają się później wędzić. Kiełbasę pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym, przewiewnym miejscu (u mnie czekała całą noc na wędzenie).
Wędzenie rozpocząć w temperaturze 40-50°C. Kiełbasę wędzić w tej temperaturze przez 2-2,5 godziny. Następnie podnieść temperaturę do 80-82°C i wędzić przez 1 godzinę. Do wędzenia używać okorowanego drewna z twardych drzew liściastych (dąb, buk) lub owocowych.