Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po otwarciu słoja mięsko ładnie pachnie, możemy zrobić z nim np. kanapki. Otwarte słoiki z mięsem przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż kilka dni. Z tej porcji wyszło mi 9 słoików o pojemności około 0,5 l .
garnek z grubym dnem, ostry nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa, maszynka do mielenia mięsa, miska, słoiki
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14708
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4535
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43802
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 569
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14708
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4535
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43802
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 569
Składniki
Mięso kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Jeśli używamy podgardla lub boczku ze skórą , to musimy ją najpierw odciąć i wyrzucić. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa, 1/3 na sitku o średnich oczkach, 2/3 na dużych oczkach, ale oczywiście można zmielić w innych proporcjach w zależności od potrzeb. Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, majeranek, cukier, pieprz, sól peklową i sól zwykłą . Całość dokładnie mieszamy. Następnie sprawdzamy czy mięso jest odpowiednio doprawione pieprzem i solą , w razie potrzeby doprawiamy je i ponownie dokładnie mieszamy. Mięso uklepujemy i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin ( najlepiej na noc ).
Następnie przekładamy je porcjami do wyparzonych wcześniej słoiczków dokładnie je ugniatając łyżką ( ja użyłem słoików o pojemności około 0,5 l ). Staramy się , aby w mięsie było jak najmniej pęcherzyków powietrza. Od góry słoika zostawiamy kilka centymetrów wolnego miejsca. Brzegi słoików dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem i szczelnie zamykamy wieczkami. Wkładamy słoiki do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem ) zalewamy zimną wodą do wysokości słoi 2/3 lub trochę więcej. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na gaz. Od chwili, gdy woda osiągnie temperaturą 90-95 C, przykręć nieco płomień i pasteryzuj 60 minut . Następnie pozostaw słoiki do wystudzenia w garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24 h przez 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach można pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi aż 6 miesięcy, a nawet dłużej i można przechowywać produkty bez lodówki. Na słoiki warto nakleić etykiety z datą produkcji. Smacznego !