Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa krakowska zrobiona z trzech rodzajów mięsa wieprzowego, wędzona na zrębkach olcha/buk, podpiekana.
nóż, maszynka do mielenia mięsa, nadziewarka do kiełbas, osłonki,
Składniki
Peklowanie: Surowce kroimy w kostkę 4x4 cm, każdy gatunek mięsa peklujemy w osobnym pojemniku. Peklujemy 48 godzin, 18 g peklosoli / kg mięsa.
Szynkę wieprzową rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Mięso z golonki przepuszczamy 2-3 krotnie przez sitko 2,5 mm. Do zmielonego mięsa z golonki dodajemy przyprawy wymieszane z wodą, dokładnie wszystko mieszamy. Mięso z golonki dodajemy do mięsa z szynki i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy zmielone mięso z łopatki i ponownie mieszamy do dobrego połączenia się składników. Gotowym farszem napełniamy osłonki białkowe fi 65 mm. Gotowe batony osadzamy 5-6 godzin w temperaturze około 12 stopni Celsjusza. Osuszamy w wędzarni w temperaturze 50 stopni Celsjusza 30 minut. Wędziny na drewnie olcha lub buk 3 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 85 - 90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza. Podpiekać możemy w piekarniku. Kiełbasę możemy podsuszyć jak kto lubi.
Smacznego !!!