Bardzo smaczna kiełbasa krakowska zrobiona z trzech rodzajów mięsa wieprzowego, wędzona na zrębkach olcha/buk, podpiekana.
Kiełbasa krakowska
Składniki
Surowiec:
- szynka wieprzowa 0,72 kg mielona przez szarpak
- łopatka wieprzowa 0,86 kg mielona przez sitko 8 mm
- mięso z golonki 50 dag mielona przez sitko 2,5 mm
- zrębki olcha/buk do wędzenia
- Osłonki
Przyprawy na 1 kilogram farszu:
- Pieprz 2 -3 g
- Ziele angielskie mielone 0,5 -1 g
- Kolendra mielona 1 g
- Czosnek 2,5 gr zmielony razem z mięsem golonki
- Cukier ok 1 g
- Gałka muszkatołowa 0,5 g
- woda do 5%, do ilości farszu
Składniki
Surowiec:
- szynka wieprzowa 0,72 kg mielona przez szarpak
- łopatka wieprzowa 0,86 kg mielona przez sitko 8 mm
- mięso z golonki 50 dag mielona przez sitko 2,5 mm
- zrębki olcha/buk do wędzenia
- Osłonki
Przyprawy na 1 kilogram farszu:
- Pieprz 2 -3 g
- Ziele angielskie mielone 0,5 -1 g
- Kolendra mielona 1 g
- Czosnek 2,5 gr zmielony razem z mięsem golonki
- Cukier ok 1 g
- Gałka muszkatołowa 0,5 g
- woda do 5%, do ilości farszu

Potrzebne przybory kuchenne
nóż, maszynka do mielenia mięsa, nadziewarka do kiełbas, osłonki,
Etapy przygotowania
Peklowanie: Surowce kroimy w kostkę 4x4 cm, każdy gatunek mięsa peklujemy w osobnym pojemniku. Peklujemy 48 godzin, 18 g peklosoli / kg mięsa.

Szynkę wieprzową rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Mięso z golonki przepuszczamy 2-3 krotnie przez sitko 2,5 mm. Do zmielonego mięsa z golonki dodajemy przyprawy wymieszane z wodą, dokładnie wszystko mieszamy. Mięso z golonki dodajemy do mięsa z szynki i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy zmielone mięso z łopatki i ponownie mieszamy do dobrego połączenia się składników. Gotowym farszem napełniamy osłonki białkowe fi 65 mm. Gotowe batony osadzamy 5-6 godzin w temperaturze około 12 stopni Celsjusza. Osuszamy w wędzarni w temperaturze 50 stopni Celsjusza 30 minut. Wędziny na drewnie olcha lub buk 3 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 85 - 90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza. Podpiekać możemy w piekarniku. Kiełbasę możemy podsuszyć jak kto lubi.

Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16458
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16458



Składniki
- szynka wieprzowa 0,72 kg mielona przez szarpak
- łopatka wieprzowa 0,86 kg mielona przez sitko 8 mm
- mięso z golonki 50 dag mielona przez sitko 2,5 mm
- zrębki olcha/buk do wędzenia
- Osłonki
- Pieprz 2 -3 g
- Ziele angielskie mielone 0,5 -1 g
- Kolendra mielona 1 g
- Czosnek 2,5 gr zmielony razem z mięsem golonki
- Cukier ok 1 g
- Gałka muszkatołowa 0,5 g
- woda do 5%, do ilości farszu
Peklowanie: Surowce kroimy w kostkę 4x4 cm, każdy gatunek mięsa peklujemy w osobnym pojemniku. Peklujemy 48 godzin, 18 g peklosoli / kg mięsa.
Szynkę wieprzową rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Mięso z golonki przepuszczamy 2-3 krotnie przez sitko 2,5 mm. Do zmielonego mięsa z golonki dodajemy przyprawy wymieszane z wodą, dokładnie wszystko mieszamy. Mięso z golonki dodajemy do mięsa z szynki i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy zmielone mięso z łopatki i ponownie mieszamy do dobrego połączenia się składników. Gotowym farszem napełniamy osłonki białkowe fi 65 mm. Gotowe batony osadzamy 5-6 godzin w temperaturze około 12 stopni Celsjusza. Osuszamy w wędzarni w temperaturze 50 stopni Celsjusza 30 minut. Wędziny na drewnie olcha lub buk 3 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 85 - 90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza. Podpiekać możemy w piekarniku. Kiełbasę możemy podsuszyć jak kto lubi.
Smacznego !!!
Jak zawsze doskonała kiełbaska :)
Pyszna kiełbaska, super przepis.;)
Zjadloby sie :)
Składniki na kiełbaskę super!
Kolejna pyszna domowa kiełbaska ☺️