Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa parzona, nie wędzona zrobiona z mięsa wieprzowego. Idealna do kanapek.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 213
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 213
Składniki
Chude mięso schładzamy do temperatury 2 do 4 stopni Celsjusza. Kroimy w kawałki o wielkości 3 do 4 cm. Tłustą wieprzowinę mielimy w maszynce przez sitko 8 mm, chudą wieprzowinę z golonki kutrujemy w malakserze z dodatkiem lodu lub mielimy kilkakrotnie przez sitko 2,5 mm i dodajemy szklankę bardzo zimnej wody. Mięso chude i tłuste mieszamy do momentu, aż nabiorą kleistości. Równocześnie dodajemy peklosól i wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy mięso kutrowane (drobno mielone). Wszystko należy bardzo dokładnie i długo mieszać. Napełniamy szczelnie farszem osłonki białkowe w odcinkach 30 do 40 cm i zawiązujemy mocno końce przędzą wędliniarską. Uzyskane w ten sposób batony wycieramy do czysta i wieszamy na 1 godzinę do wyschnięcia i osadzenia. Wkładamy do gorącej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza i parzymy przez około 1 godzinę.
Następnie chłodzimy batony w zimnej wodzie przez 5 minut. Smacznego !!!