Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Currywurst to kultowe niemieckie fast-foodowe danie. Każdy miłośnik ulicznego jedzenia powinien spróbować, będąc u naszych zachodnich sąsiadów tego prostego cudu kulinarnego.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 445
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 791
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 445
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 791
Składniki
Czym jest currywurst? To po prostu pieczona lub usmażona kiełbasa, pokrojona w plasterki, polana wspaniałym sosem pomidorowym o zdecydowanej nucie przyprawy curry. Oczywiście rodzaj kiełbasy ma mniejsze znaczenie, najpopularniejsze są białe kiełbaski, ale można użyć każdej innej. Jest pokrojona w plasterki, bo zdecydowanie łatwiej ją w takiej formie zjeść, nawet na stojąco. Jeśli chodzi o sos, to istnieje mnóstwo receptur, bardziej lub mniej pikantnych. Ale wszystkie wywodzą się z kultowego przepisu pani Herty Heuwer, która to w1949 roku w Berlinie przygotowała po raz pierwszy ten unikalny sos, polała nim upieczone kiełbaski - i tak rozpoczęła się długa historia tego rarytasu. Gotowy currysauce można bez problemu znaleźć w sieciówkach, ale ja zachęcam do przygotowania dla siebie tej potrawy w domu. Bo wiadomo, domowe jedzenie jest zdrowsze, nie zawiera żadnych E-ulepszaczy. Potrawa jest naprawdę smaczna, syta, a to co jest potrzebne do jej przygotowania znajdziesz w najbliższym sklepie albo w domowej spiżarni. Jesteście gotowi na tę kulinarną przygodę? Czy czujecie się wystarczająco zachęceni do przygotowania własnego niepowtarzalnego currywurst? Tak? A więc zaczynajmy! Oryginalny przepis na Currywurst znajdziecie w moich przepisach.