Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa kiełbasa w słoiku. Zazwyczaj robi się ją z łopatki, ale ja zrobiłem z karkówki, bo akurat była w promocji w lokalnym sklepie masarniczym :)
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 147
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 147
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Składniki
Karkówkę i boczek mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku.
Marchewkę trzemy na tarce na najgrubszych oczkach lub też przepuszczamy przez maszynkę (podobnie robię z czosnkiem).
Kiedy wszystko jest już zmielone i/lub potarte dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy (ja „wyrabiam” masę ręką) przez co najmniej 20-25 minut.
Następnie nakładamy mięsiwo do słoików do ok. 3/4 wysokości i zakręcamy dość mocno.
Słoiki ustawiamy w garnku, na którego dnie układamy szmatkę, aby słoiki nie pękły podczas wekowania. Kiedy słoiki są już poustawiane wlewamy do garnka wodę do ok. 1/2 wysokości słoików, zagotowujemy do temp ok. 70-80 stopni i gotujemy przez godzinę. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce.
Na drugi dzień powtarzamy proces wekowania i tak przygotowana kiełbasa może leżakować w lodówce nawet kilka miesięcy. Uwagi, sugestie, propozycje :-) Jeśli użyjemy soli peklowej, kiełbasa będzie bardziej czerwona, natomiast jeśli użyjemy soli zwykłej, to będzie ona szara. Dodatkowo, jeśli ktoś lubi więcej galaretki, to można rozpuścić łyżkę żelatyny w połowie szklanki wody i dodać do mięsa razem z przyprawami prze mieszaniem. Z podanych proporcji wychodzi ok. 6 słoiczków po 400 gram. Smacznego! :)