Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa kiełbasa w słoiku. Zazwyczaj robi się ją z łopatki, ale ja zrobiłem z karkówki, bo akurat była w promocji w lokalnym sklepie masarniczym :)
Galaretki przygotowane w ten sposób są bardzo efektowne. Idealne na przyjęcia...
Odsłon: 68601
Jogurtowiec z galaretkami to banalnie prosty i efektowny deser na bazie jogu...
Odsłon: 337
Pyszne i szybkie mini babeczki do koszyczka i na świąteczny stół.
Odsłon: 4303
Szybkie i smaczne koreczki śledziowe z papryką , idealne na różne okazje i św...
Odsłon: 445
Szybkie danie z łodygi brokuła po raz pierwszy zrobiłam już jakiś czas temu....
Odsłon: 35
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 36
Pyszne i szybkie mini babeczki do koszyczka i na świąteczny stół.
Odsłon: 4303
Szybkie i smaczne koreczki śledziowe z papryką , idealne na różne okazje i św...
Odsłon: 445
Szybkie danie z łodygi brokuła po raz pierwszy zrobiłam już jakiś czas temu....
Odsłon: 35
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 36
Składniki
Karkówkę i boczek mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku.
Marchewkę trzemy na tarce na najgrubszych oczkach lub też przepuszczamy przez maszynkę (podobnie robię z czosnkiem).
Kiedy wszystko jest już zmielone i/lub potarte dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy (ja „wyrabiam” masę ręką) przez co najmniej 20-25 minut.
Następnie nakładamy mięsiwo do słoików do ok. 3/4 wysokości i zakręcamy dość mocno.
Słoiki ustawiamy w garnku, na którego dnie układamy szmatkę, aby słoiki nie pękły podczas wekowania. Kiedy słoiki są już poustawiane wlewamy do garnka wodę do ok. 1/2 wysokości słoików, zagotowujemy do temp ok. 70-80 stopni i gotujemy przez godzinę. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce.
Na drugi dzień powtarzamy proces wekowania i tak przygotowana kiełbasa może leżakować w lodówce nawet kilka miesięcy. Uwagi, sugestie, propozycje :-) Jeśli użyjemy soli peklowej, kiełbasa będzie bardziej czerwona, natomiast jeśli użyjemy soli zwykłej, to będzie ona szara. Dodatkowo, jeśli ktoś lubi więcej galaretki, to można rozpuścić łyżkę żelatyny w połowie szklanki wody i dodać do mięsa razem z przyprawami prze mieszaniem. Z podanych proporcji wychodzi ok. 6 słoiczków po 400 gram. Smacznego! :)
Przepisy Wędliny
Wędliny
Swojska karkówka w ziołach
Wędliny
Gotowany boczek wędzony
Wędliny
Pasztet świąteczny
Wędliny
Biała kaszanka na kaszy gryczanej.
Swojska karkówka w ziołach
Karkówka, jest bardzo smacznym mięsem. W tym przepisie można ją serwować na z...
Odsłon: 1006
Gotowany boczek wędzony
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 726