Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam sobie przygotować kiełbasę swojej roboty, przyznaję że zrobić kiełbasę jest trochę pracochłonne ale efekt końcowy zaskakujący. Kiełbasa wychodzi bardzo smaczna pachnąca wędzeniem. Tak więc dzielę się z Wami moim przepisem. Mam nadzieję że przepis i wędlinka Wam się spodobają. Polecam na święta Bożego Narodzenia.
maszynka do kiełbasy, miska , jelita, wędzarnia, kije do powieszenia kiełbasy,
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 37
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 102
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 26
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 43
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 37
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 102
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 26
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 43
Składniki
Na samym początku przygotowałam sobie mięso, oddzieliłam chude od tłustego. Tłuste zmieliłam na drobnym sitku maszynki , a chude na dużych oczkach sitka. W połowie mielenia do mięsa dodałam część przypraw i dalej mieliłam pozostałe mięso. Po zmieleniu całego mięsa dodałam pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wyrabiałam dolewając wodę. Masę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w zimne miejsce na 3 godziny, ponownie przemieszałam. Następnie masą napełniałam wcześniej przygotowane jelita. Część masy wkładałam w cienkie jelita, a część w grube jelita. Jelita wcześniej moczyłam w wodzie ( moczyłam przez noc , a następnie jelita przepłukałam po bieżącą wodą). Tak przygotowaną kiełbasę powiesiłam na drewniane okrągłe kije w celu przesuszenia i ocieknięcia na 3 godziny. Po tym czasie kiełbasę przewiesiłam do nagrzanej do 30 - 40 stopni wędzarni i suszyłam jeszcze godzinę przy otwartych drzwiach wędzarni. Po 30 minutach drzwi wędzarni zamykam, podnoszę temperaturę do 50 -60 stopni i wędzę około 3 - 4 godziny. Wędzę drzewem owocowym. Po uwędzeniu kiełbasę odwieszam do wystygnięcia. Rada; Po dodaniu przypraw i dokładnym wymieszaniu masę należy spróbować, gdyby była za mało doprawiana dołożyć przypraw. Ja podałam przyprawy na 1 kg mięsa więc należy pomnożyć przyprawy tyle razy ile mamy kilogramów mięsa np. 3 kg mięsa to 3 razy 2 gramy pieprzu i tak dalej. Myślę że dobrze opisałam przebieg wyrobu kiełbasy, jestem początkująca ale kiełbasa wyszła mi bardzo smaczna.
To cienkie kiełbasy po uwędzeniu .
To kiełbasa przed wędzeniem.