Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa zrobiona jest z chudego mięsa z szynki wieprzowej i mięsa z tylnej golonki. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1588
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2853
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1588
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2853
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 84
Składniki
Mięso z szynki kroimy w kostkę taką 3x3 cm, dodajemy peklosól. Całość dokładnie mieszamy aż cała peklosól się wchłonie. Mięso umieszczamy w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Mięso z golonki też tak samo robimy. Peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Po okresie peklowania mięso z szynki układamy na rozłożonej folii spożywczej, przykrywamy folią i tłuczemy lekko z obu stron tłuczkiem do mięsa żeby mięso puściło sok. Mięso z golonki przepuszczamy dwa razy przez sitko makowe. Do zmielonego mięsa z golonki dodajemy wszystkie przyprawy i wywar lub wodę i rozdrabniamy blenderem na papkę. Mięso z szynki umieszczamy w misce i dodajemy mięso z golonki, dobrze wyrabiamy żeby połączyć rozdrobnione mięso z golonki z mięsem z szynki.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy osłonki wcześniej moczone w ciepłej wodzie. Zawiązujemy z obu stron i wieszamy na kiju do osadzenia na kilka godzin.
Po tym czasie parzymy w wodzie o temperaturze 75- 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batona temperatury 68-69 stopni Celsjusza.
Po sparzeniu chłodzimy w zimnej wodzie. Smacznego !!!