Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa zrobiona jest z chudego mięsa z szynki wieprzowej i mięsa z tylnej golonki. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 145
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 189
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 947
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3056
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 271
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 145
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 189
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 947
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3056
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 271
Składniki
Mięso z szynki kroimy w kostkę taką 3x3 cm, dodajemy peklosól. Całość dokładnie mieszamy aż cała peklosól się wchłonie. Mięso umieszczamy w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Mięso z golonki też tak samo robimy. Peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Po okresie peklowania mięso z szynki układamy na rozłożonej folii spożywczej, przykrywamy folią i tłuczemy lekko z obu stron tłuczkiem do mięsa żeby mięso puściło sok. Mięso z golonki przepuszczamy dwa razy przez sitko makowe. Do zmielonego mięsa z golonki dodajemy wszystkie przyprawy i wywar lub wodę i rozdrabniamy blenderem na papkę. Mięso z szynki umieszczamy w misce i dodajemy mięso z golonki, dobrze wyrabiamy żeby połączyć rozdrobnione mięso z golonki z mięsem z szynki.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy osłonki wcześniej moczone w ciepłej wodzie. Zawiązujemy z obu stron i wieszamy na kiju do osadzenia na kilka godzin.
Po tym czasie parzymy w wodzie o temperaturze 75- 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batona temperatury 68-69 stopni Celsjusza.
Po sparzeniu chłodzimy w zimnej wodzie. Smacznego !!!