Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa zrobiona jest z chudego mięsa z szynki wieprzowej i mięsa z tylnej golonki. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Mięso z szynki kroimy w kostkę taką 3x3 cm, dodajemy peklosól. Całość dokładnie mieszamy aż cała peklosól się wchłonie. Mięso umieszczamy w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Mięso z golonki też tak samo robimy. Peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Po okresie peklowania mięso z szynki układamy na rozłożonej folii spożywczej, przykrywamy folią i tłuczemy lekko z obu stron tłuczkiem do mięsa żeby mięso puściło sok. Mięso z golonki przepuszczamy dwa razy przez sitko makowe. Do zmielonego mięsa z golonki dodajemy wszystkie przyprawy i wywar lub wodę i rozdrabniamy blenderem na papkę. Mięso z szynki umieszczamy w misce i dodajemy mięso z golonki, dobrze wyrabiamy żeby połączyć rozdrobnione mięso z golonki z mięsem z szynki.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy osłonki wcześniej moczone w ciepłej wodzie. Zawiązujemy z obu stron i wieszamy na kiju do osadzenia na kilka godzin.
Po tym czasie parzymy w wodzie o temperaturze 75- 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batona temperatury 68-69 stopni Celsjusza.
Po sparzeniu chłodzimy w zimnej wodzie. Smacznego !!!