Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały aromat papryki. Najlepsza jest po minimum tygodniu podsuszania. Uwielbiam dania z papryką więc nie może zabraknąć tej kiełbasy wśród moich wędlin. Robię ją w osłonkach białkowych z przeznaczeniem do kanapek. Ja preferuję osłonki białkowe o średnicy 55 mm.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1912
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 354
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1912
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 354
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Składniki
Przygotowanie: 1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach 2. Słoninę zmielić na małych oczkach (na pastę) 3. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego 4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie) 5. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h) 6. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę 7. Mieszać ok. 10 min. , nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać 8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st.C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60 st.C lub do 6h w temp. 40 st.C.
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st.C) i wkładać kiełbasy 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min. Dosuszanie: Powiesić w ciepłym przewiewnym miejscu na min. 1 tydzień (max 2 tyg.)