Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne danie kuchni serbskiej, znane również w Chorwacji. Połączenie kiełbasek, kiszonej kapusty i ziemniaków stanowi w zasadzie cały obiad. Pikantnie doprawione, pachnące trochę korzennie jest świetną alternatywą bigosu.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 86
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2660
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1900
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 86
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2660
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1900
Składniki
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (powinny być nawet lekko rozgotowane). Posiekaj cebulę i zeszklij na łyżce masła. Dodaj kapustę, przyprawy (oprócz gałki), podlej winem i gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Ugotowane ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę lub ugnieć kopyścią. Dodaj łyżkę masła, mleko, gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku.
Wyłóż kapustę do naczynia żaroodpornego, robiąc w środku zagłębienie, w które włóż purre ziemniaczane. Na wierzchu rozłóż pokrojoną w niezbyt drobne kawałki kiełbasę i piecz w temp. 220 st.C ok. 25 - 30 minut. Najlepiej smakuje z piwem, ale i czerwone wino będzie niezłe.