Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka ziemniaczana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.
 
         
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17142
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6650
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17142
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6650
 
         
         
                Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na pulpę. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.
Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy.
Ostudzone dodajemy do pulpy ziemniaczanej.
Wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelita na luźno w 4 równe kawałki.
Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze. Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się kiszek na złoty kolor. Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 50 minut z drugiej strony.
Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Kiszki możemy spożywać bezpośrednio upieczone, dobre są również na drugi dzień podsmażone na patelni.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Smacznego!!!