Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki doskonale smakują , ładnie pachnę i dobrze się kroją , nie kruszą się podczas krojenia. Niestety błonę wieprzową w dzisiejszych czasach trudno kupić, dlatego piekłem "zajączki" w foremkach.
Większa miska, ostry nóż, łyżka stołowa, mała łyżeczka, deska do krojenia, folia aluminiowa, keksówka (30x11x7), maszynka do mielenia, blaszka,
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 56
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43749
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 203
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 630
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 56
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43749
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 203
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 630
Składniki
Mięso kroimy na mniejsze kawałki mielimy. Bułkę moczymy w rosole, mielimy razem z mięsem. Ja zmieliłem 1/3 mięsa na średnich oczkach, 2/3 na dużych.
Do mięsa dodajemy zeszkloną na oleju cebulę , majeranek, pieprz czarny mielony, przyprawę ziołową , mielony kminek, drobno posiekany czosnek ( można też przecisnąć przez praskę ), jajka, sól ( można dać 1 łyżkę peklosoli ).
Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy ręką . Masę dzielimy na 2 równe części. Mięso wykładamy do wcześniej wysmarowanych smalcem keksówek ( 30x11x7 cm ). Podczas wykładania dokładnie ubijamy mięso palcami, aby nie było pęcherzyków powietrza.
Mięso w foremkach ugniatamy palcami z góry tak, aby na środku było wyżej, a po bokach niżej. W ten sposób wyjdzie nam owalny "zajączek ".
Górę posypujemy całym kminkiem, lekko przygniatamy palcami. Na końcu posypujemy mieloną papryką . Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) pieczemy 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy klopsy z foremek, układamy je na blaszce wyścielonej folią aluminiową i wkładamy po piekarnika na kolejne 30 minut. W ten sposób pieczone "zajączki" będą ładnie zarumienione i nie będą zbyt mokre.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygną wkładamy je do lodówki.
Jeśli mamy błonę wieprzową to formujemy owalne "zajączki" i zawijamy je w błonę . Posypujemy całym kminkiem i mieloną papryką po wierzchu. Układamy je na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 90 minut.
Smacznego !