Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki doskonale smakują , ładnie pachnę i dobrze się kroją , nie kruszą się podczas krojenia. Niestety błonę wieprzową w dzisiejszych czasach trudno kupić, dlatego piekłem "zajączki" w foremkach.
Większa miska, ostry nóż, łyżka stołowa, mała łyżeczka, deska do krojenia, folia aluminiowa, keksówka (30x11x7), maszynka do mielenia, blaszka,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1514
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 286
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 28
Polecam.
Odsłon: 785
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1514
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 286
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 28
Polecam.
Odsłon: 785
Składniki
Mięso kroimy na mniejsze kawałki mielimy. Bułkę moczymy w rosole, mielimy razem z mięsem. Ja zmieliłem 1/3 mięsa na średnich oczkach, 2/3 na dużych.
Do mięsa dodajemy zeszkloną na oleju cebulę , majeranek, pieprz czarny mielony, przyprawę ziołową , mielony kminek, drobno posiekany czosnek ( można też przecisnąć przez praskę ), jajka, sól ( można dać 1 łyżkę peklosoli ).
Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy ręką . Masę dzielimy na 2 równe części. Mięso wykładamy do wcześniej wysmarowanych smalcem keksówek ( 30x11x7 cm ). Podczas wykładania dokładnie ubijamy mięso palcami, aby nie było pęcherzyków powietrza.
Mięso w foremkach ugniatamy palcami z góry tak, aby na środku było wyżej, a po bokach niżej. W ten sposób wyjdzie nam owalny "zajączek ".
Górę posypujemy całym kminkiem, lekko przygniatamy palcami. Na końcu posypujemy mieloną papryką . Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) pieczemy 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy klopsy z foremek, układamy je na blaszce wyścielonej folią aluminiową i wkładamy po piekarnika na kolejne 30 minut. W ten sposób pieczone "zajączki" będą ładnie zarumienione i nie będą zbyt mokre.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygną wkładamy je do lodówki.
Jeśli mamy błonę wieprzową to formujemy owalne "zajączki" i zawijamy je w błonę . Posypujemy całym kminkiem i mieloną papryką po wierzchu. Układamy je na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 90 minut.
Smacznego !