Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kresowy schab orzechowy"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 148
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 148
Składniki
80 minut • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 4,70 zł • Przepis dla 4 osób
Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i majerankiem. Owiń szczelnie folią i wstaw do lodówki na całą noc.
Orzechy posiekaj i podpraż na gorącej patelni, potrząsając nią kilkakrotnie. Śliwki (namoczone wcześniej w przegotowanej wodzie) osącz i pokrój w paseczki. Jeśli rodzynki są suche, również je namocz (wystarczy na około 30 min). Potem je dokładnie osącz. Orzechy, śliwki i rodzynki wymieszaj z żółtkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Schab natnij w trzech rzędach do połowy wysokości. W nacięcia włóż przygotowany farsz. W kilku miejscach zepnij namoczonymi wykałaczkami. Schab włóż do wysmarowanej smalcem brytfanki. Posmaruj również wierzch mięsa.
Piecz około godziny, koniecznie skrapiając wodą co 20 min. Początkowo w 200°C, gdy wierzch się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C i dopiekaj pod przykryciem.Źródło: Kobieta i życie