Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krokiety ze schabem i kapustą"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2812
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2812
Składniki
100 min • Porcja ok. 290 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6 porcji
Najpierw robię naleśniki: ciasta łączę i miksuję, odstawiam mniej więcej na godzinę, następnie je smażę.
Mięso lekko rozbijam, formując kwadraty, Przyprawiam solą i pieprzem, oprószam mąką i smażę na gorącym oleju.
Grzyby opłukuję, namaczam, gotuję (w tej samej wodzie), odcedzam i siekam. Kapustę drobno kroję, zalewam wywarem z grzybów, gotuję do miękka, odcedzam. Cebulę siekam, podsmażam na oleju, dodaję grzyby oraz kapustę. Przyprawiam i smażę na małym ogniu ok. 10 min, mieszając.
Na każdy naleśnik nakładam porcję farszu, kotlet i ponownie trochę farszu. Składam całość w koperty. 5Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku i mące z bułką tartą. Smażę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
Krokiety można odgrzewać, np. posypać startym żółtym serem i krótko zapiec.Źródło: Kobieta i życie