Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina z szynkowaru - wiemy, co jemy:)
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5818
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9638
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5818
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9638
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, połowę drobno pokroić, połowę zemleć w maszynce na grubych oczkach. Do miski włożyć mięso i resztę składników, bardzo starannie wymieszać (kilka minut). Szynkowar wyłożyć specjalnym woreczkiem, przełożyć do niego masę mięsną, dobrze ugniatając. Górę woreczka ciasno zwinąć i uzbroić szynkowar. Schować do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Wyjąć szynkowar z lodówki i zostawić na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Na dno wysokiego garnka włożyć ściereczkę, postawić na niej szynkowar. Do garnka wlać wrzącą wodę, tak żeby sięgała ok. 1 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzyć w stałej temperaturze 90 stopni przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolać trochę wody. Ostrożnie wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić w zimnej wodzie. Otworzyć szynkowar, nadmiar płynu wlać do miseczki - po stężeniu powstanie pyszna galaretka. Miseczkę i szynkowar wstawić na noc do lodówki - rano świeża domowa wędlinka będzie jak znalazł na kanapki.