Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina z szynkowaru - wiemy, co jemy:)
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 115
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1808
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14431
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19527
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 115
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1808
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14431
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19527
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, połowę drobno pokroić, połowę zemleć w maszynce na grubych oczkach. Do miski włożyć mięso i resztę składników, bardzo starannie wymieszać (kilka minut). Szynkowar wyłożyć specjalnym woreczkiem, przełożyć do niego masę mięsną, dobrze ugniatając. Górę woreczka ciasno zwinąć i uzbroić szynkowar. Schować do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Wyjąć szynkowar z lodówki i zostawić na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Na dno wysokiego garnka włożyć ściereczkę, postawić na niej szynkowar. Do garnka wlać wrzącą wodę, tak żeby sięgała ok. 1 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzyć w stałej temperaturze 90 stopni przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolać trochę wody. Ostrożnie wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić w zimnej wodzie. Otworzyć szynkowar, nadmiar płynu wlać do miseczki - po stężeniu powstanie pyszna galaretka. Miseczkę i szynkowar wstawić na noc do lodówki - rano świeża domowa wędlinka będzie jak znalazł na kanapki.