Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina z szynkowaru - wiemy, co jemy:)
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, połowę drobno pokroić, połowę zemleć w maszynce na grubych oczkach. Do miski włożyć mięso i resztę składników, bardzo starannie wymieszać (kilka minut). Szynkowar wyłożyć specjalnym woreczkiem, przełożyć do niego masę mięsną, dobrze ugniatając. Górę woreczka ciasno zwinąć i uzbroić szynkowar. Schować do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Wyjąć szynkowar z lodówki i zostawić na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Na dno wysokiego garnka włożyć ściereczkę, postawić na niej szynkowar. Do garnka wlać wrzącą wodę, tak żeby sięgała ok. 1 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzyć w stałej temperaturze 90 stopni przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolać trochę wody. Ostrożnie wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić w zimnej wodzie. Otworzyć szynkowar, nadmiar płynu wlać do miseczki - po stężeniu powstanie pyszna galaretka. Miseczkę i szynkowar wstawić na noc do lodówki - rano świeża domowa wędlinka będzie jak znalazł na kanapki.