Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Medaliony schabowe"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 777
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 777
Składniki
Umyte marchewki pokrój w plasterki lub kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w niezbyt grube plastry, aby otrzymać 4 kotlety. Każdą porcję mięsa lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na talerz wsyp mąkę, obtocz w niej kotlety.
Na patelni roztop 3 dag masła z łyżką oleju. Włóż kotlety, lekko zrumień z każdej strony. Odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową, by nie wystygły.
Na tej samej patelni, na tłuszczu, który pozostał, zeszklij posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej wino, gotuj ok. 5 min. Następnie wlej śmietankę. Gotuj 10 minut, często mieszając. Sos dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj przesmażone kotlety, duś jeszcze 10 minut.
Marchewki ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. W rondlu roztop pozostałe masło wraz 1 łyżki oleju, dodaj miód i wymieszaj. Następnie dodaj marchewki, wymieszaj, aby były pokryte glazurą. Duś pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną.
50 minut. Porcja: 650 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie