Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa mielonka w słoiku Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Domowa mielonka słoikowa to jest właśnie to :) Pyszna kiełbasa z galaretką i smarowidełkiem w postaci tłuszczyku, a co ważne, bez "dziwnych dodatków" - jedynie naturalne zioła i przyprawy. Prawdziwa kiełbasa słoikowa, którą z powodzeniem można przygotować w domu. Mielonka - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam!
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 96
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 131
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 77
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 96
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 131
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 77
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Składniki
Szynkę mielimy tzw. szarpakiem, pozostałe mięsa i ewentualnie warzywa z rosołu, mielimy w maszynce z sitkiem o dużych oczkach.
W misce łączymy mięso, dodajemy przyprawy, zioła i bardzo dokładnie wyrabiamy masę. Wyrobioną masę przekładamy do wyparzonych słoików (max. 0,5 litra ), dokładnie ubijamy łyżką, aby było jak najmniej kieszonek z powietrzem, zostawiamy około 2-3cm wolnej przestrzeni i szczelnie zakręcamy. Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temp. na 130 stopni i zapiekamy przez około 1h 30 minut. Następnego dnia pasteryzujemy w 120 stopniach przez 1 godzinę. Mielonkę można przygotować w garnku z wodą. Słoiki wkładamy do garnka z chłodną wodą (dno garnka powinno być wyściełane czystą ściereczką, a słoiki nie powinny stykać się ze sobą) - od momentu zagotowania wody, pasteryzujemy słoiki 1h i 30 minut. Następnego dnia tak samo. Tak przygotowaną mielonkę przechowujemy w lodówce. Na dłuższe przechowanie pasteryzujemy jeszcze dwa razy w odstępach 24h. Smacznego :)