Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Pieczywo
      • Wędliny
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Mielonka do słoika
  • Wędliny
  • Przepis na
Odsłon: 31326 01.09.2017

Mielonka do słoika

> 60 min
>60 min
>6 osób
>6 os.
kuchniakolorublond
kuchniakolorublond

Wiele i wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa wędlinę ze słoików. Swojego czasu u mnie w domu taka była robiona w zastępstwie cienkiej kiełbasy. Na szczęście nie skończyło się tak, jak z napoleonkami bez pieczenia , które po pewnym czasie wyszły mi bokiem. Mielonka ze słoików pozostaje jednym z moich niezmiennych hitów, które przygotowuję regularnie. Jest to jedna z prostszych do wykonania wędlin, które w dodatku są przepyszne i myślę, że poradzi sobie z nią nawet totalny laik. Lubią ją dzieci, dorośli i koty :) a kot czy pies, jak wiadomo, raczej byle paskudztwa nie zje.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Dania główne

Vege bowl

Dania główne Vege bowl

Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Halloween
  • Do pracy
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Kuskus
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 56

do 30 min 30 min
3
iwona2305
iwona2305
Desery

Clafoutis ze śliwkami i chrupiącymi migdałami

Desery Clafoutis ze śliwkami i chrupiącymi migdałami

Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoc...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Polska
  • Francuska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Płatki
  • Jajka

Odsłon: 705

do 15 min 15 min
30
fafiatko
fafiatko
Śniadania

Pasta tuńczykowa ze szczypiorkiem

Śniadania Pasta tuńczykowa ze szczypiorkiem

Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2347

do 15 min 15 min
9
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Krokieciki z wędzonego dorsza

Dodatki Krokieciki z wędzonego dorsza

Pyszne i wyraziste w smaku.

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 55

do 15 min 15 min
8
ElMar
ElMar
Przekąski

Rogaliki jogurtowe z jabłkami

Przekąski Rogaliki jogurtowe z jabłkami

Pyszne rogaliki jogurtowe z jabłkami.

  • Tłusty czwartek
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Rogaliki
  • Jajka

Odsłon: 431

do 60 min 60 min
3
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Panierowany, smażony oscypek

Przekąski Panierowany, smażony oscypek

Panierowany i smażony oscypek to moja ulubiona przekąska. Jak tylko mam oscyp...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 401

do 15 min 15 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Dania główne

Vege bowl

Dania główne Vege bowl

Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Halloween
  • Do pracy
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Kuskus
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 56

do 30 min 30 min
3
iwona2305
iwona2305
Desery

Clafoutis ze śliwkami i chrupiącymi migdałami

Desery Clafoutis ze śliwkami i chrupiącymi migdałami

Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoc...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Polska
  • Francuska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Płatki
  • Jajka

Odsłon: 705

do 15 min 15 min
30
fafiatko
fafiatko
Śniadania

Pasta tuńczykowa ze szczypiorkiem

Śniadania Pasta tuńczykowa ze szczypiorkiem

Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2347

do 15 min 15 min
9
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Krokieciki z wędzonego dorsza

Dodatki Krokieciki z wędzonego dorsza

Pyszne i wyraziste w smaku.

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 55

do 15 min 15 min
8
ElMar
ElMar
Przekąski

Rogaliki jogurtowe z jabłkami

Przekąski Rogaliki jogurtowe z jabłkami

Pyszne rogaliki jogurtowe z jabłkami.

  • Tłusty czwartek
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Rogaliki
  • Jajka

Odsłon: 431

do 60 min 60 min
3
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Panierowany, smażony oscypek

Przekąski Panierowany, smażony oscypek

Panierowany i smażony oscypek to moja ulubiona przekąska. Jak tylko mam oscyp...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 401

do 15 min 15 min
11
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker

Mielonka do słoika

Autor:
kuchniakolorublond
> 60 min
>6 osób

Składniki

  • - 2kg mięsa wieprzowego (np. mieszankę łopatki, karkówki, trochę boczku)
  • - kilka ząbków czosnku (ja kocham czosnek, więc dałam go duuuuużo)
  • - 2 szklanki lodowatej wody
  • - 2 porządne łychy majeranku
  • - 2 łyżki soli (funkcjonuje zasada, że przy produkcji wędlin na kilogram mięsa powinno się dodawać łyżkę soli) zwykłej albo 1 ł
  • - pieprz do smaku
  • - kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 1,5 łyżeczki suszonego
  • - łyżeczka zmielonego liścia laurowego
  • - opcjonalnie 1-2 łyżki żelatyny
  • - trochę cierpliwości
  • - silną rękę albo zmiennika do wyrabiania ;)

Sposób przygotowania:

1

Na dzień dobry dzielimy mięso na mniejsze kawałki i mielimy na największych oczkach maszynki.

2

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wodę. Pieprzu nie żałujemy, niech będzie wyczuwalny. Aby tylko nie przesadzić :) Dolewamy wodę i dokładnie wyrabiamy ręką. Jakieś 15-20 minut (bez obijania się!!!), dlatego wspominałam o zmienniku :))

3

Kiedy wyrobimy mięso, przykrywamy je folią i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej 24h. Według mnie optymalny czas to minimum 36h. W lodówce przez tyle czasu nic się nie stanie naszej wędlinie.

4

Michę wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na jakieś 2h, by tempaeratura nieco się wyrównała. Jeszcze raz przerabiamy ręką i sprawdzamy smak. W razie potrzeby dodajemy soli lub pieprzu. Dosypujemy żelatynę, dolewamy jeszcze trochę lodowatej wody i porządnie wyrabiamy, by żelatyna dobrze połączyła się z masą mięsną. Jej dodatek sprawi, że mięso będzie bardziej zwarte i pojawi się apetyczna galaretka :) Przekładamy do wyparzonych, osuszonych słoików. Zostawiamy jakieś 4 cm od góry, ponieważ mięso nieco nam podrośnie. Porządnie i mocno zakręcamy.

5

Bierzemy duży garnek i wykładamy dno i ścianki ściereczką. Ustawiamy słoiki w pewnej odległości, by nie stykały się ze sobą. Nalewamy zimnej wody mniej więcej do poziomu wysokości mięsa w słoikach. Powoli, na malutkim ogniu zagotowujemy. Od zagotowania pasteryzujemy przez godzinę na małym ogniu. Ma lekko pyrkać, nie wyskakiwać z garnka. Po upływie godziny wyłączamy gaz i studzimy w garnku, w tej samej wodzie. Pachnie niemożliwie już teraz, ale powstrzymujemy apetyt i całą operację powtarzamy następnego dnia. Zagotowujemy na małym ogniu (ta sama woda, w razie potrzeby dolewamy do wczorajszego poziomu) i pasteryzujemy godzinę. Znowu studzimy w garnku i w wodzie. Trzeciego dnia powtarzamy zabieg z pasteryzacją, gotujemy przez godzinę, ale to już ostatni raz :) zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy woda będzie zimna, wyjmujemy słoiki, wycieramy je i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc, żeby dobrze zastygło. Produkcja trochę trwa, jednak warto trochę poczekać, by cieszyć się pełnym smakiem porządnej wędliny, własnoręcznie przygotowanej, nie zawierającej zbędnych barwników i konserwantów, którą spokojnie można podać rocznemu dziecku :) Poza tym teraz, gdy wraca moda na żywność ekologiczną, jak najmniej przetworzoną i coraz częściej pojawia się duch tzw. ''slow food'', jest to też okazja do pewnego szpanu przed znajomymi - jeśli na takowym szpanie nam zależy :)) Tak przygotowaną wędlinę można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Pełnię smaku osiąga po około tygodniu, ale od razu po ostudzeniu też jest pycha :) Podajemy z ogóreczkami (z konserwowymi to w ogóle bajka) i chlebkiem. Smalcu z wierzchu nie wyrzucamy, używamy jako smarowidła pod naszą mielonkę :) Polecam spróbować tym, którzy jeszcze nie robili takiej wędliny, bo smak jest naprawdę niesamowity :) Smacznego!!!!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2023 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki