Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna konserwa z szynki, bardzo smaczna, polecam :)
Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm.
Mielimy przez sitko szarpak, lub sitko 12 mm. Połowę zmielonego mięsa, mielimy przez sitko 4 mm.
Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz biały i czosnek. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki. Farsz musi być bardzo kleisty. Wyrobiony farsz zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po 24 godzinach jeszcze kilka minut wyrabiamy farsz i napełniamy wyparzone słoiczki ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5 cm. Wlewamy na wierzch po 2-3 łyżki zimnej wody z rozpuszczoną żelatyną, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Słoiczki przed pasteryzacją i po pasteryzacji.
Gotowa szynka po 14 dniach leżakowania w lodówce.
Smacznego!!!
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka Tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do ka...
Odsłon: 4448
Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy po...
Odsłon: 101
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 2056
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 447
Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy po...
Odsłon: 101
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 2056
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 447
Składniki
Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm.
Mielimy przez sitko szarpak, lub sitko 12 mm. Połowę zmielonego mięsa, mielimy przez sitko 4 mm.
Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz biały i czosnek. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki. Farsz musi być bardzo kleisty. Wyrobiony farsz zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po 24 godzinach jeszcze kilka minut wyrabiamy farsz i napełniamy wyparzone słoiczki ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5 cm. Wlewamy na wierzch po 2-3 łyżki zimnej wody z rozpuszczoną żelatyną, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Słoiczki przed pasteryzacją i po pasteryzacji.
Gotowa szynka po 14 dniach leżakowania w lodówce. Smacznego!!!
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2443
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2365